Water

Water

Water wordt niet gezien als voedingsmiddel, omdat het geen energetische waarde heeft. Ongeveer 60% van het gewicht van een jonge man en 50% van een jonge vrouw bestaat uit water. Dit varieert met de lichaamssamenstelling. De vetvrije massa bevat 73% water en de vet massa bevat 10% water. Er wordt geschat dat we tot 40% lichaamsgewicht kunnen verliezen aan vet, koolhydraten en eiwitten. Maar een waterverlies van tussen de 9% en 12% van het lichaamsgewicht kan dodelijk zijn.

Ongeveer 60% van onze dagelijkse inname van water wordt verkregen uit de vloeistoffen die we drinken en ongeveer 30% komt uit de voeding. De overblijvende 10% wordt tijdens metabolisme geproduceerd in onze cellen. De totale dagelijkse inname van water uit alle bronnen is ongeveer 33 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dus reken maar uit voor jezelf hoeveel liter water je nodig hebt per dag. Het advies is daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag.

Het grootste deel van het waterverlies is 60% in rust. Dat vindt via de nieren plaats, die water en afvalstoffen uitscheiden middels urine. In rust scheiden de nieren ongeveer 50 tot 60 ml water per uur uit.  Water is dus nodig om je afvalstoffen af te voeren (Kenney, & Wilmore, 2013, p. 378-381).

 

Voor de sporters onder ons

Tijdens inspanning neemt het waterverlies toe. De lichaamswarmte raakt je lichaam kwijt door te gaan zweten. Je lichaamstempratuur stijgt en het zweten neemt toe om oververhitting te voorkomen. De hoeveelheid geproduceerde zweet wordt over het algemeen bepaald door de omgevingstempratuur, lichaamsgrootte en metabole snelheid.

Verlies van water verlaagt het bloedplasma. Waardoor je bloeddruk daalt en de doorbloeding in de spieren en huid vermindert. Je hartfrequentie stijgt omdat minder bloed de huid bereikt. De warmteafgifte wordt belemmerd en zo houdt het lichaam meer warmte vast. Dit zal leiden tot een afname in prestaties. Dus zeker bij langdurige inspanning zal de vocht inname positief effect hebben op je prestatie (Kenney, & Wilmore, 2013, p. 378-381).

 

Chat openen
1
Hoe kan ik je helpen?
Chat met Idieet
Goedendag, hoe kan ik je helpen?